disc-jockey-dj-man-1534

Redaktörsmanual för almegabloggarna

Av Samuel Brynolf, 19 Sep 2014

Senast uppdaterad: 22 Sep 2015 16:08

Den här manualen utgår från att du redan känner till WordPress mest grundläggande funktioner för att blogga. Manualen behöver uppdateras löpande för att hålla takt med de buggfixar och tillägg som beställs.

1. Skapa inlägg — Nya funktioner

Toppbild för inlägg — Utvald bild

Du har möjlighet att bestämma en huvudbild för ditt inlägg genom WordPress egna funktion utvald bild. Logiken är enkel:

 • Finns huvudbild visas den i toppen på inlägget och där inlägget listas
 • I små skärmar läggs bilden ovanför inläggets titel
 • På större skärmar ligger titeln ovanpå bilden. För att titeln säkert ska kunna läsas skapas också en transparent yta på bilden. För att bilden ska kunna ses utan transparent yta ligger den dessutom överst i inläggets sidopanel. Klickar man på den visas bilden stort i ett modalt fönster.

Det enda som kan bli märkligt här är om formatet på bilden är stående. Äventyret rekommenderar ett format som ungefärligt motsvarar en widescreen-tv. Du har två möjligheter för att beskära din bild:

 1. I din egen bildredigerare (Till exempel Photoshop)
 2. Använda WordPress inbyggda bildredigerare för att beskära bilden

För att ange en utvald bild:

Gå in på ditt inlägg i admin. Längst ned i höger sidopanel finns en box som heter Utvald bild.
Klicka på blå länk Ange utvald bild.

Steg 1 av 4: Använd en gammal bild från blå fliken Mediabibliotek, eller ladda upp en ny bild under fliken Ladda upp bilder. Jag väljer att ladda upp en ny bild.

utvaldbild1

Steg 1 av 4

Steg 2 av 4: Min bild finns nu i mediabiblioteket. Har bilden ett rimligt format klickar jag på blå knapp Ange utvald bild. Jag vill formatera min så jag klickar istället på Redigera bild.

utvaldbild2

Steg 2 av 4

Steg 3 av 4: Klicka på bilden nedan för att se den större. Följ anvisningarna i den ordning som siffrorna anger. När du är färdig klickar du på blå knapp Spara. (Observera att du även kan göra detta på redan uppladdade bilder via Media i höger sidopanel i admin)

utvaldbild3

Steg 3 av 4

Steg 4 av 4: Du är nu tillbaka i mediabibliotekets fillistning. Välj din bild och klicka på blå knapp Ange utvald bild. Väl tillbaka i ditt inläggs redigerarvy, glöm inte att uppdatera ditt inlägg för att ändringarna ska slå igenom.

utvaldbild4

Steg 4 av 4

Belys ord i inläggets titel

För att sätta vissa ord i titeln i vitt, se fältet Titel med belyst text under inläggets vanliga titel. Bilden nedan beskriver hur man markerar de ord som ska vara vita med span-taggar. Observera att detta fält inte ersätter inläggets vanliga titel utan är en helt och hållen en form-orienterad funktion. Lämna den tom om du inte ska använda den, kopiera din vanliga titel och belys ord med span-taggar om du vill.

belys

Titel med belyst text

Ingress

Under fälten för att bestämma och styla inläggets titel, ligger en egen ruta märkt ingress. Finns text i denna ruta visas den som ingress på inläggets egna sida samt prioriteras i listningsvyer som ingångsstext. Om ditt inlägg inte fungerar med en ingress lämnar du fältet tomt. (Ingångstext blir då ett utdrag av ditt inläggs första tecken.)

Ingresserna röstar konservativt och tillåter inga putslustiga utflykter med fotnoter och/eller egen styling. En ingress bär sin funktion med stolthet: att skjutsa in läsaren i texten. Möjligtvis används väl valda ord till att skapa länkar. Möjligtvis.

Citat

Markera det stycke som ska göras till citat. Klicka på citat-knappen.

quote

Fotnoter

Skriv dina fotnoter löpande, där de här hemma i texten. Markera fotnotstexten och klicka på fotnot-knappen.

footnote

 Bädda in video från video.almega.se

Gå in på det klipp som ska delas över bloggen, på video.almega.se. Se ”Dela” under videospelaren:

Skärmavbild 2015-09-22 kl. 16.04.04

Kopiera länken. Klistra in länken där filmen ska vara (i inläggets WYSIWYG-redigerare). Observera att denna funktionalitet (som utesluter iframe-embeds) fungerar för videoklipp från video.almega.se och Youtube.

2. Användarinställningar

Redigera din användare som vanligt — gå in på Användare som inloggad i admin. Uppgifterna används främst i blogginläggets avsändar-del. Namn, länk till en sida som samlar alla inlägg för respektive författare och eget RSS-flöde sätts per automatik. Men justera gärna ”Visa namn offentligt som”rullgardinen till önskat namnformat.

 • Författarbeskrivning — använd fältet biografi.
 • Twitter —Se fältet Twitter under Extra User Details. Skriv in användarens användarnamn utan ”@”. Dvs @samuellarsson skrivs här samuellarsson.
 • Profilbild — Administrera din profilbild via Gravatar. Gravatar kopplar bilder till epostadresser. Se därför till att användarens Gravatar-konto använder samma epost som är registrerad på denna blogg.

3. Startsidan

Startsidan erbjuder varje blogg att göra ett unikt avtryck.

Introduktion

 • Bakgrundbild bakom accentfärgsblocket som innehåller bloggens namn och beskrivning.
 • Utvisning av de tre senast publicerade bilder som också använder sig av funktionen Toppbild för inlägg — Utvald bild. När muspekaren sätts på bilden visas alla de etiketter som associerats med inlägget.
 • Ett särskilt fokus på handplockade inlägg och eller månadens mest besökta inlägg och eller de senast två publicerade inläggen.
 • Listning av de mest kommenterade inläggen i en sidopanel

Den blogg som inte kan eller vill använda dessa funktioner väljer endast att visa ut de senast två publicerade posterna.

Aktivera startsidan

 1. Gå till Admin > Sidor och skapa en ny sida. Ge den namnet ”Startsida”
 2. Gå till Admin > Sidor > Starsida och använd ”Sidattribut” i höger sidopanel. Klicka ut rullisten ”Mall” och välj ”Startsida”. Spara sidan.
 3. Gå till Admin > Inställningar > Läsa. Välj radioknapp ”En statisk sida”. Välj ”Startsida” i rullisten.
Skärmavbild 2015-03-02 kl. 07.45.19

2: Skapa en startsida och ange mallen ”Startsida”

Skärmavbild 2015-03-02 kl. 07.47.52

Gör inställningar

Gå till Admin > Options. Blocket ”Startsidan” har en rad kryssrutor och en bilduppladdare. Kombinera valen på det sätt som bäst passar bloggen. Inget ”går sönder” om man klickar i en ruta som man senare vill ändra. Kryssa ur och spara om. Det värsta som kan hända är att toppytan på startsidan blir tom.

 1. Använd poster från Featured-kategorien. Skapa en kategori och namnge den featured: Admin > Inlägg > Kategorier: Lägg till ny kategori + Spara. Gå till de inlägg som ska visas på startsidan och kryssa i kategorirutan ”Featured”. Denna sektion kan bli hur lång som helst på startsidan, beroende på hur många inkägg som kryssas i. Redaktören bestämmer helt vad som är lämpligt.
 2. Visa den senaste månadens mest besökta post. Notera att detta inte är en kalendermånad, utan den post som har mest besök under 30 dagar bakåt, från dagens datum.
 3. Visa de senast två publicerade posterna. Om man använder sig av startside-mallen men inte några av övriga funktioner, bör den här vara ikryssad för att startsidan inte ska se tom ut.
 4. Använd bildgalleri i toppen. Visa bilder längst upp på toppen. Bilderna hämtas från de senast publicerade inlägg som också har en utvald bild associerad med sig. De etiketter som visas när muspekaren sätts över bilden är de etiketter som associerats med inlägget.
 5. Toppbild. Ladda upp en bild som ligger i samma manér som utalda bilder gör för ett enskilt inlägg: Som en bakgrund med transparent accentfärg över sig. Detta gäller den yta där bloggens namn och beskrivning anges. Att tänka på är att hitta en bild som fungerar bra i ett långsmalt format. Tips: Skapa en toppbild av flera liggande bilder som simulerar bildgalleriet.
 6. Visa mest kommenterade. Gör en lista av de poster som är mest kommenterade, och lägg dessa i en sidopanel till höger om de prioriterade posterna.

När du gjort dina val—klicka på blå knapp ”Save options” längst uppe till höger.

Hantera menyer

Menyer ger varje blogg möjlighet att bestämma sin egen navigation. Sökfunktionen hamnar alltid under de egna menyvalen.

Skapa en egen meny

 1. Gå till Admin > Utseende > Menyer. Ställ dig på tabben ”Redigera menyer”.
 2. Till vänster visas bloggens olika delar. Vilka vill du använda i menyn? Välj med kryssrutan och klicka på grå knapp ”Lägg till i meny”
 3. Menyvalen läggs till i ”Menystrukturen”. Ordna dem sinsemellan med dra-och -släpp.
 4. Spara menyn med blå knapp ”Spara meny”
Skärmavbild 2015-03-02 kl. 08.38.19

Redigeringsgränssnitt för egna menyer