liten-tidning-till-alex

Integrationsdebatt fick snurr i medierna

· · · · · ·
Av Alexandra Hernadi, 28 Jan 2015

Almegas seminarium om #effektivintegration gav många ringar på vattnet, här är ett svep kring de artiklar som skrivits –  både på nyhetsplats och av olika ledarskribenter.

Seminariet där Li Jansson, arbetsmarknadsekonom presenterade sin rapport 11 reformer som fungerar – handbok för en effektiv integration sändes live i SVT och går självklart att se i efterhand. SvD var på plats och intervjuade några av våra medlemsföretag som deltog i diskussionen, men även flera av de politiker som deltog i den efterföljande debatten. Flera ledarsidor har också skrivit om förslagen –  SvD, Sydsvenskan, och Östersunds-Posten bland annat Och så lite branschpress där LO uttryckte viss kritik.

Vi vill ha till stånd en långsiktig och djup diskussion med ledande politiker kring hur de bör ta ansvar för att att vi får en bättre fungerande integration i Sverige. För våra medlemsföretag är detta avhängigt, vi behöver kompetens utifrån för att säkra välfärden och den svenska tillväxten. Det gör vi inte idag med ett trögt system där vi bara undantagsvis lyckas ta till vara på den kompetens som de människor som tar sig hit besitter.

Därför bjöd vi in de fyra största partierna till ett seminarium. Medverkande politiker var Patrik Björck (S), Elisabeth Svantesson (M), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, Maria Ferm (MP), gruppledare i riksdagen, samt Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson (SD). Diskussionen handlade om integration, inte migration som annars är mer vad den allmänna debatten brukar cirkulerar kring. Och det var alltså just de integrationspolitiska utmaningarna som politiken står inför just nu som samtalet kretsade kring. Lösningarna –  istället för problemen.

Debatten har sedan fortsatt på Twitter under hashtaggen #effektivintegration, precis som vi ville. Vad det gäller LO har de varken kommenterat sakfrågan eller våra förslag. Det är synd eftersom det här är en fråga som vi alla har ett ansvar för. Men Almega kommer att fortsätta att hålla i det konstruktiva samtalet. LO är välkomna att delta.