Almega mäktigare än kungen

·
Av Alexandra Hernadi, 12 Nov 2014

Almegas vd Jonas Milton är mäktigare än kungen – åtminstone om man ska tro tidningen Fokus lista över Sveriges 100 mäktigaste som publicerades häromdagen.

Fokus

Kul att vår vd Jonas toppar arbetsgivarrepresentationen på listan som annars mest domineras av de så kallade dolda makthavarna, de politiska tjänstemännen som i en koalitionsregering i minoritet blir allt viktigare. Det är här det stöts och blöts på riktigt.

Det är åttonde året i rad som Fokus gör listan som utgår från parametrar som formell makt, informell makt, mediegenomslag, med mera. Statsminister Stefan Löfven toppar inte helt oväntat, tätt följd av sin finansminister Magdalena Andersson. Noterbart är också att bara 13 av de 24 nyutnämnda statsråden överhuvudtaget finns med på listan. Man kan med andra ord fundera på var maktens epicentrum egentligen ligger – inför budgetomröstningen står slaget i allra högsta grad i riksdagens kammare, och så lär det fortsätta att vara givet det parlamentariska läget.