Personliga egenskaper högst på önskelistan när tjänsteföretag rekryterar

· ·
Av Lotta Oom, 04 Feb 2014

I måndagens DI (artikeln finns tyvärr inte på webben) kan vi läsa om utbildningsföretaget Hyper Islands rapport som visar att företagen i framtiden hellre rekryterar människor med den rätta personliga förmågan än kompetensen.

Almegatidningen har gjort en egen liknande undersökning där drygt
1 400 vd:ar och personalchefer i tjänsteföretag deltog. Den visade att 79 procent redan är där, det vill säga de har anställt en person som har rätt personliga egenskaper men inte rätt utbildning eller formella meriter och därefter har utbildat hen. Så många som 94 procent anser att personliga egenskaper ibland kan vara viktigare än formella meriter.

Personliga egenskaper är förstås viktiga i tjänsteföretag eftersom det ofta är medarbetarnas kunskaper som företaget säljer och det är medarbetarna i många branscher och företag som har kontakt med kunderna.

Det här vänder upp och ner på gamla sanningar så det ska bli spännande att se hur till exempel utbildningsväsendet reagerar.