3D-succé i Almedalen

· · · · · ·
Av Jonas Morian, 09 Jul 2013

Huvudjägare

Inför årets Almedalsvecka valde Almega att synliggöra ny teknik för att illustrera möjligheterna den öppnar för tjänstesektorn och det övriga näringslivet. I samarbete med företagen Phorecast och Solidmakarna ställde vi upp 3D-skrivare vid den populära träffpunkten Bloggplats H12 Wisby Strand, där besökare fick se exempel på utskrivna föremål, få tekniken förklarad för sig – och rent av få sina egna ansikten inskannade. Många tog chansen.

Väldigt uppskattade blev också de partiledarporträtt i 3D vi låtit printa och delade ut under respektive partis dag. ”Partiledarhuvudena”, som de kom att kallas, marknadsfördes dagligen via pressmeddelanden där Almega presenterade ”Dagens huvudnyhet” med en hälsning till ett nytt parti varje dag under veckan. Dessutom uppmuntrade vi Almedalsbesökare att samla på huvudena, fota dem och sprida bilderna i sociala medier med hashtaggen #huvudjägare – en uppmaning många hörsammade. Även flera medier tyckte att de var kul. De syntes bland annat i TV4:s morgonsändningar.

Veckans huvudjägare, som så vitt vi kunnat se först av alla publicerade en bild på en fullständig samling partiledarhuvuden, blev Lena Dahlström – och det är hennes bild som illustrerar detta inlägg.

De 3D-utskrivna porträtten hade en strykande åtgång i Almedalen och många blev dessvärre utan. Därför har vi nu, med upphovspersonernas godkännande, lagt upp filerna som använts för varje huvud på nätet för fri nedladdning. På så sätt kan var och en med tillgång till en 3D-skrivare printa ut sin egen partiledarkollektion.

Här kommer allihop, i den ordning de talade under veckan:

Göran Hägglund (kd)
Jimmie Åkesson (sd)
Gustav Fridolin (mp)
Åsa Romson (talade inte år, men vi bjuder på det som bonus)
Fredrik Reinfeldt (m)
Jan Björklund (fp)
Jonas Sjöstedt (v)
Annie Lööf (c)
Stefan Löfven (s)

Filerna är i .wrl format och skrevs ut på en zPrinter 650. Formatet innehåller färginformation, om någon undrar varför inte det vanligare formatet .stl använts.