Viktor Barth-Kron Årets Almedalsbloggare 2013

Årets Almedalsbloggare

Varje år under Almedalsveckan utser Bloggplats H12s jury ”Årets Almedalsbloggare”. I år gick priset till DNs Viktor Barth-Kron, för bloggen Viktor i Almedalen. Viktor har under flera år som bloggare och sociala medier-kommentator gjort sig känd för sin humor, insikt och snabbhet. Något han också visat under årets Almedalsvecka.

Tvåa blev Retorikiska, som med utökad redaktion samt även en ny satsning på videoformat lyckades behålla andraplatsen från förra året. Trea blev Inte rasist, men… som med en tydlig agenda bevakat ett fenomen som vi alla numera måste förhålla oss till. Ett hedersomnämnade gick också ut till podcasten Maktministeriet.

Juryn bestod av mig, Martina Lind (Politometern), Brit Stakston (JMW), Matti Palm (Twingly/Greenhill Relations) och Emil Claesson (Makthavare).

Vill ni se prisutdelningen så kika in Bambuserklippet. Kolla också gärna in seminariet ”Hur jobbar de bästa opinionsbildarna på nätet?” som ägde rum precis innan, och där även flera av jurymedlemmarna satt med i panelen. Nedan följer också motiveringarna i sin helhet.

Your browser does not support iframes.

Vinnare – Viktor i Almedalen
Till en blogg och en person som förnyar den politiska journalistiken från grunden med humor, insikt och snabbhet. Årets vinnare har en egen stil som följt honom sedan starten i sociala medier och som kommer vara med honom långt efter att hans papperstidning dukat under. För saklig, rolig, innehållsrik, inkluderande och intelligent analys av såväl partier som Almedalsveckan som helhet.

Tvåa – Retorikiska
Till en blogg, en person – och numera ett team – som utvecklat ett eget expertområde i Almedalen. För en bevakning som konsekvent överträffar massmedia i djup och kvalitet, och som lämnar efter sig en analys av bestående värde för de som uppskattar Almedalens kärna och livsluft – de politiska talen.

Trea – Inte rasist, men…
Till en blogg som med spets och höga ambitioner bevakat ett fenomen som hela Almedalsveckan kämpat med att förhålla sig till. Lyfter fram dumheter och klavertramp i en partisk och journalistisk stil vi gärna ser mer av i framtiden.

Hedersomnämnande – Maktministeriet
Äntligen har det blivit möjligt att inte bara läsa om det spännande som händer under Almedalsveckan. För i år har vi fått möjlighet att stoppa lurarna i öronen och få del av bland annat intervjuer och åsikter när vi skyndar mellan seminarier, möten och mingel. Podcasten Maktministeriet har med bra fingertoppskänsla för dagsaktuella ämnen varit ett intressant inslag under veckan. För vad är en podcast, om inte en blogg för öronen?