Öppning för konkurrens av arbetsförmedling

panelenI dag när Almedalen går mot sitt slut kom en rejäl skräll. Ordförande i socialförsäkringsutskottet, Gunnar Axén M), berättade på Almegas seminarium att man nu tittar på att konkurrensutsätta arbetsförmedling:
– Arbetsförmedlingen behöver konkurrensutsättas. Men upphandlingarna av externa aktörer ska vara bättre och det är de som visar resultat som ska gynnas, sade Gunnar Axén (M).

Almegas semiarium ”Vad kostar missmatchningen? på fredagsförmiddagen var mer än fullsatt. De som undrade om det finns en samsyn på problemet fick ett tydligt svar: Irene Wennemo, huvudsekreterare i socialförsäkringsutredningen, Martin Ådahl, chefekonom (C), Gunnar Axén, ordförande i socialförsäkringsutskottet (M), Ardalan Shekarabi, finansutskottet (S) och Lars Kry, vd Proffice, Ulf Lindberg och Marie Silfverstolpe på Almega var överens om att Arbetsförmedlingen inte klarar hela arbetsförmedlingsuppdraget.

Trots att 445 000 personer är arbetslösa har företag svårt att hitta kompetenta medarbetare. Detta i så hög grad att många tvingas tacka nej till order och inte kan växa som de har planerat.

Lars Kry, vd för bemanningsföretaget Proffice som arbetar med såväl bemanning som rekrytering och omställning, konstaterade att arbetsgivarnas krav är mycket, mycket mer specialiserade i dag.

– Det är inte lätt att matcha arbetsgivarnas krav, men det går. Frågan är om man tittar på Arbetsförmedlingen med de ögonen, kan de diversifiera så att de kan matcha arbetsgivarnas krav på kompetens med dem som är arbetslösa?

– Man ska vara ödmjuk också, arbetsförmedlingarna har en extremt svår uppgift eftersom de jobbar med dem som står längst bort från arbetsmarknaden. Men blir det bättre om man behåller den gigantiska Arbetsförmedlingen? Jag tror att man ska skapa starka upphandlingar, sade Lars Kry.

Irene Wennemo, tidigare huvudsekreterare i socialförsäkringsutredningen, pekade på att det är svårt att få en lyckad matchning eftersom regeringarna underskattar kvalifikationerna i vanliga arbetarjobb i dag.

Alla i panelen var överens om att det inte är ett utan flera problem när det gäller matchningen. Ett är företagens behov av kompetenta medarbetare i många olika branscher, ett annat att det är så svårt att få sitt första jobb oavsett om man är ung eller nyligen flyttat till Sverige.

– Lösningen är inte en stor organisation som ska lösa alla problem utan att fler aktörer får arbeta med matchning, sade Ulf Lindberg, Almega.

Gunnar Axén (M) konstaterade också att det är mycket som behöver göras både på kort och lång sikt:
– Man behöver arbeta mer med aktörer som visar att de får resultat. Vi tittar också på om a-kassorna skulle kunna arbeta som TRR och TSL gör med omställningsförsäkringarna.

Riksdagsledamoten Ardalan Shekarabi (S) tror att det i dag finns öppningar i alla partier.

– Det har hänt mycket inom socialdemokraterna, man inser att arbetsförmedlingen måste förändras.

Chefekonomen Martin Ådahl (C) tog fram Australien som ett bra exempel när det gäller att konkurrensutsätta arbetsförmedling.

– Man måste tänka om ordentligt. Renodla rollen för Arbetsförmedlingen och låt andra få möjligheten att arbeta med matchningen. Ge de arbetssökande makten att hitta rätt förmedlare.