Lider LO av framgångsfobi?

· · · ·
Av Gästbloggare, 16 Jan 2013

Robert Thorburn gästbloggar

LO har nu presenterat sitt ställningstagande kring företagande i välfärdssektorn. Nu formulerar sig LO inte riktigt så, programmet heter Åtgärder för att begränsa vinst i välfärden och det är mycket talande.

Tobias Baudin som lett arbetet sa i radions P1 att ”våra förslag kommer bli starkt vinstbegränsande men de kommer också höja kvaliteten”.

Inom alla andra delar av näringslivet har facket varit pådrivande när det gäller att företag ska vara vinstdrivande. Man vet att det är en förutsättning för trygga jobb och utveckling.

Av någon anledning upphör denna logik enligt LO när man går från att tillverka läroböcker till att berätta om vad som står i läroböckerna, när man går från att tillverka medicin till att ordinera medicin.

I själva verket är det de företag som lyckas hålla ordning på pengarna och leverera varor och tjänster till den kvalitet som beställarna önskar som överlever som blir framgångsrika. Inte de som fuskar och luras.

Självklart behövs regleringar, riktlinjer och höga krav på företagen inom välfärdssektorn men varför är man nu rädd för dem som lyckas? För LO är det alltså viktigare att säkra att företag inte kan gå med vinst än att säkra att kvaliteten i välfärden blir hög. Det är knappast receptet för en bättre välfärd där skattebetalarnas pengar används på ett effektivt sätt.

Läs också: LO:s förslag förstör svensk välfärdsmodell av Jonas Milton, Annika Lundius och Anders Morin. 

Gästbloggare: Robert Thorburn, kommunikatör i projektet Framtidens vård, skola och omsorg