Brittiskt perspektiv på den svenska välfärden

· · · · ·
Av Gästbloggare, 17 Dec 2012

Föräldrar vill inte sätta sina barn i en friskola, lärare vill inte jobba i en friskola och kompetensen att driva en friskola finns inte och därför bör friskolor inte tillåtas. Om man mot förmodan skulle lyckas så är ju risken att man kommer att locka alla elever från den kommunala skolan så även därför bör friskolor stoppas.

Ungefär så lät kommentarerna när Toby Young presenterade planerna på att starta en friskola i Storbritannien vid konferensen Perspektiv på den svenska välfärden.

En hel del kan kännas igen från vår inhemska debatt – å ena sidan vill man gärna måla upp bilden att friskolor håller lägre kvalitet än kommunala skolor (vilket inte stämmer) och att det finns ett stort motstånd mot dem.

Å andra sidan ser vi nu en utveckling där allt fler ansökningar om att få starta friskola avslås av Skolinspektionen och där man föreslår att ge kommunerna ännu större möjligheter att stoppa nyetableringar om man kan befara att de kan konkurrera med de befintliga skolorna.

Å ena sidan inte tillräckligt bra, å andra sidan allt för populära, ”damned if you do, damned if you don’t” som man säger på engelska. Toby Young kände likadant.

Gästbloggare: Robert Thorburn, kommunikatör i projektet Framtidens vård, skola och omsorg