Behandlar du yngre medarbetare på ett annorlunda sätt?


Av Lotta Oom, 03 Okt 2012

Leder du äldre och yngre på olika sätt?

Äldre har alltid tyckt att de unga är annorlunda och besvärliga. Redan Sokrates, eller kanske var det Platon, skrev ”Våra dagars ungdom älskar lyx. De uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när de borde arbeta.”

När jag som tonåring arbetade på sjukhus på loven lärde jag mig snabbt veta hut. Jag kommer inte ihåg hur många nivåer den hierarkin hade men fick lära mig att ju fler pennor i bröstfickan på rocken, ju högre upp var de. Och jag var definitivt längst ner, vilket innebar att jag inte fick prata med dem med många pennor och inte säga emot oavsett hur många pennor de hade.

Men någonting har hänt. Idag är intresset i stället stort för hur 80- och 90-talister tänkervad de vill och hur man ska leda dem. 

Varför denna helomvändning, beror det på att unga av i dag är så annorlunda mot förr? Eller handlar det helt enkelt om att moderna företag utan hierarkier behöver just de egenskaper som tillskrivs 80- och 90-talister – oavsett ålder?

Almegatidningens senaste undersökning visar att hälften av cheferna behandlar yngre medarbetare på ett annorlunda sätt. Skulle vara spännande att veta varför. Handlar det om chefen som individ, bransch, yrke eller något annat. Vad tror du?  

Fler länkar: 90-talister i Sverige och Indien, 80-talisterna är otrogna, 80-talisterna är ytliga