Var ska unga utan utbildning få jobb?

· ·
Av Gästbloggare, 22 Sep 2011

Jag läste i LO-tidningen att djurskötare har lägst lön enligt Medlingsinstitutet. De har en lön på 18 000 kr efter att ha gått ut naturbrukarlinjen på gymnasiet. Det är mer flickor än pojkar som går den linjen.

Tidningen jämför denna lön med värdepappersmäklare som har en medellön på 83 900 kr. Man kunde också jämföra med ett mycket manligt jobb, att arbeta på däckverkstad. Där är lägstlönen för den som fyllt 18 år 21 738 kr. Efter 6 år i yrket når man sin slutlön på 22 535 kr. Efter 6 år på jobbet så tjänar man 797 kr mer än den nyanställde.

Däckbytarbranschen har en kort högsäsong på hösten och på våren. Behovet av att byta är stort. Det är något vi gärna betalar för att det görs. Om det inte är för dyrt. Att byta från sommardäck till vinterdäck och från vinterdäck till sommardäck förefaller som ett bra jobb för den som vill in på arbetsmarknaden. Ett rätt enkelt jobb, som det borde finnas fler av. Att däremot byta skifta däck på fälgen, att balansera, att veta vilket däck som passar i rätt situation, det är något som kräver kunskap och erfarenhet. Att det ska skilja mindre än 800 kr är märkligt. Men det är inte märkligt i Tranports värld. Nu ska alla löner upp med 800 kr.

Vart tog Transports kvinnolöneperspektiv vägen?

Gästbloggare: Gunnar Järsjö, lönebildningsexpert Almega