Jämställdhetspotter är ett tankemonster!

· ·
Av Gästbloggare, 16 Sep 2011

Jag håller helt med vad Ledarna skriver om jämställdhetspotterna och avundens logik! De skriver att jämställdhetspotterna är ett tankemonster.

Utgångspunkten att några skulle avstå till förmån för andra är något som troligen bara fungerar medialt. Det låter så bra. Jämställdhet är bra och den som kritiserar jämställdhetspotter blir stämplas som bakåtsträvare. Vi på arbetsgivarsidan påstås vilja hålla ner kvinnor på låga löner. Ingenting kan bli mer fel. Vi anser att kvinnor som män ska avlönas på samma sätt, ska ges samma förutsättningar.

Debatten om lågavlönade är i sig konstig. I Sverige har vi troligen Europas mest sammanpressade lönestruktur. Det kommer alltid att finnas anställda som tjänar mindre än andra. Dessutom är det inte klart vad som menas med lågavlönad.

Erfarenheterna pekar på att när kvinnor får förhandla för sig själva som individer så har de en bättre löneutveckling. När de behandlas som kollektiv så är de förlorare, oavsett kvinnopotter.

Gästbloggare: Gunnar Järsjö, lönebildningsexpert Almega