Ge alla en möjlighet att få in en fot i arbetslivet

·
Av Gästbloggare, 31 Maj 2011

Frys inte minimilönerna, skriver Stefan Carlén från Handels i LO-tidningen som svar på Jonas Miltons förslag om en frysning av ingångslönerna. Sedan fortsätter LO-tidningen om att en anställd inom handeln bara skulle vara garanterad 5 600 kr före skatt om man gått med på detta för 10 års sedan. De talar om en deltidsanställd. Det Stefan Carlén missar är själva poängen att det är just ingångslöner, att det är minimilöner.

Det finns många som idag står utanför arbetsmarknaden, som mest av allt behöver ett första jobb, att få in en fot på arbetslivets väg. Denna första lön, som inte alls behöver vara just minimilönen, är inte den lön som man har resten av arbetslivet. Med ett första jobb får man möjlighet att visa vad man går för, får chansen att visa framfötterna, gör lönekarriär, får chansen att söka ett nytt jobb.

Idag är det tyvärr så att de höga lönerna stänger ute de som har minst utbildning eller erfarenhet av arbetsmarknaden. Hur ska man komma in när en utbildad erfaren kostar lika mycket?

Stefan Carlén hotar med att vi skulle få en amerikansk låglönemarknad i Sverige. Det finns både bra och dåligt i USA, allt kommer inte till Sverige. Långtidsutredningen pekar på att arbetslösheten i USA tycks svänga upp och ner kring ett jämviktsläge. i Europa är det trappsteg med varaktiga skift i nivån. Arbetslösheten tenderar att bita sig kvar på en högre nivå. Det finns hot och möjligheter i USA men vi befinner oss i Sverige.

Vi får också läsa att företagen tvingas gradvis ersätta lågavlönade med mer högavlönad arbetskraft. Är detta verkligen bara positivt? Visst måste samhället utvecklas men vi behöver enkla och lågavlönade arbeten. Det kan vara bra att kunna komma in och jobba sig upp, att få en bra löneutveckling. Om man är omotiverad att utbilda sig för man får inget jobb ändå så kanske det känns bättre att ha ett jobb. Att efter ett tag fundera på att plugga för att få ett bättre jobb.

Ge alla möjligheter att komma in med en fot på arbetslivets väg! Vem vet vart den bär?

Gästbloggare: Gunnar Järsjö, lönebildningsexpert Almega