Innovationsupphandling i Holland

· ·
Av Gästbloggare, 19 Okt 2010

Jag besökte tillsammans med några kollegor från Almega i förra veckan organisationen Pianoo i Holland. De arbetar med innovationsupphandling och tillämpar modellen förkommersiell upphandling som föreslås införas även i Sverige, läs mer om detta i Innovationsupphandlingsutredningen.

Företrädarna vi träffade från Pianoo tycker att modellen är fungerar bra, men problemet de stöter på är den bristande kompetensen ute i landet när det gäller upphandling. En sak är klar; Sverige har allt att vinna på att öka fokus på innovationsupphandling (forsknings- och utvecklingstjänster) och innovationsvänliga upphandlingar, det vill säga upphandling av funktioner och alternativa lösningar – istället för detaljerade kravspecifikationer som utesluter innovativa lösningar.

Gästbloggare: Ted Ekman, expert på upphandling och valfrihetssystem Almega